Valdomedica
Let's talk about Medical Technology

Valdomedica

Forum Valdomedica

Viata ca un laringectomizat

Istoric

Cancerul de laringe si tratamentul

Vocea, mirosul si gustul



Istoric

Cancerul de laringe (cutia vocala care include corzile vocale si epigloltei) este o boala rara si incidenta care variaza de la tara la tara.

Mai mult de o suta de mii de cazuri noi sunt raportate in toata lumea anual, inregistrand mai putin de 1% dintre toate formele de cancer.

In comparatie cu alte forme de cancer, prognoza tratamentului este in general buna de vreme ce laringele este sensibil la schimbari foarte mici sau oricarui tip de schimbare (o tumoare ce creste) este adesea simtita sau sesizabila chiar imediat. Aceasta duce adesea la depistarea cancerului din vreme si la tratament. Simptomele obisnuite ale cancerului de laringe includ: raguseala, tusea persistenta, probleme la inghitit, durere in gat si/sau la ureche.

Cancerul de laringe este in general intalnit mai ales in randul barbatilor, dar acest lucru se schimba din cauza unei cresteri in randul femeilor. Cauza acestui tip de cancer nu este tocmai sigura, dar s-au stabilit legaturi cu fumatul si alcoolul. Totusi, si cei care nu fumeaza si cei care nu consuma alcool au fost diagnosticati cu aceasta forma de cancer, deci este foarte probabil sa existe alti factori care duc la aparitia sa.

Du-te la inceputul paginii

Cancerul de laringe si tratamentul

Cancerul de laringe poate fi tratat prin 3 metode sau prin combinarea a trei metode si anume: radioterapia (tratamentul prin raze X), chimioterapia (tratarea chimica), chirurgia, dar aceste metode depind de faza in care este detectata boala. Daca tumoarea este prea mare sau recidiveaza dupa radioterapie sau chimioterapie, cel mai probabil se va recurge la operarea acesteia pentru extirpare. Acest tip de operatie este realizat de un otolaringolog (specialist ORL) si adesea presupune o laringectomie totala. Pacientul este numit apoi laringectomizat.

Ce se intampla in cazul unei laringectomii totale?

Laringectomia totala presupune o extirpare totala a cutiei vocale si a epiglotei. In afara de rolul pe care il au in vorbire , aceste parti ale corpului joaca de asemenea un rol important in protejarea plamanilor. In timpul procesului de mancat si baut, laringele si epiglota inchid plamanii cand se produce inghitirea. Deci, cand sunt extirpate chirurgical, este nevoie de o alta cale pentru a proteja calea aerului. Pentru a reusi acest lucru, chirurgul va separa permanent traheea de esofag. Acest lucru va va permite sa mancati si sa beti fara sa existe riscul de a intra mancare sau bautura intre trahee si esofag.

Pentru a usura respiratia, chirurgul va atasa traheea dvs unei gauri care este facuta in gatul dvs. Atunci procesul de respiratie se va realiza prin aceasta canula, numita traheostoma sau mai simplu stoma.

Du-te la inceputul paginii

Vocea, mirosul si gustul

Vocea se pierde

Dupa realizarea laringectomiei, vocea se pierde. Dar acest lucru nu inseamna ca nu veti mai putea vorbi. Puteti inca sa formati consoane si vocale chiar si fara voce, iar ascultatorul poate chiar sa va citeasca pe buze. O alta cale de a comunica este posibila cu ajutorul stiloului si a hartiei. A iti pierde vocea poate sa fie o experienta traumatizanta atat pentru dvs cat si pentru familia dvs. Vocea face parte din personalitatea dvs , ea va permite sa va exprimati gandurile si sentimentele si sa formati legaturi cu alti oameni. Totusi , aveti mari sanse sa vorbiti iarasi. Mii de persoane operate va pot confirma acest lucru - cu propriile lor voci. Problemele respiratorii sunt obisnuite.

Pierderea vocii nu este singura consecinta a unei laringectomii.

Vei fi de asemenea suspectat de probleme cu plamanii pentru ca tot procesul de respiratie va fi realizat prin traheostoma si aerul nu va mai trece prin nas si/sau prin calea superioara respiratorie. In mod general nu ne gandim la acest lucru, dar nasul si calea superioara respiratorie au mai multe functii importante:

"Este un schimbator extraordinar de eficace al caldurii si al umezelii, incalzind aerul pana la 36C ( 97F) si umezindu-l pana la 98% cand trece in plamani";

"Filtreaza impuritatile din aer";

"Este responsabil cu simtul mirosului si ajuta cu gustul";

"Distanta dintre nas si plamani ne produce rezistenta la respirat fiind foarte importanta pentru cantitatea maxima de aer."

Dupa operatie , respiratia dvs va deveni artificiala si aerul pe care il veti inhala va fi uscat, rece si nefiltrat ceea ce va face ca sistemul dvs respirator sa fie extrem de sensibil la mediu. Veti putea observa o crestere a tusei si a productiei de sputa precum si o scadere a enegiei. Exista totusi sanse bune de a scapa de aceste complicatii.

Simtul mirosului si al gustului se diminueaza

Dupa o laringectomie totala, simtul mirosului si al gustului se va diminua. Acest lucru se intampla pentru ca mucoasa nasului un organ numit epiteliu olfactiv si aerul nu vor mai trece prin aceasta zona. Epiteliul olfactiv este in mare parte raspunzator pentru detectarea mirosului, dar el mai joaca un rol important in identificarea gustului ( gustul este afectat de miros). Exista mai multe cai pentru a invata sa va recapatati gustul si mirosul iarasi. Recuperarea acestor functii ar trebui sa fie o parte importanta din reabilitarea dvs de vreme ce fara miros nu puteti sa detectati semnale periculoase precum gazul sau fumul. O sa doriti in mod cert sa va imbunatatiti simtul gustului pentru ca placerea de a manca este o dimensiune importanta a calitatii vietii dvs.

Trei modalitati diferite de a recastiga vorbirea:

Prima laringectomie pentru cancer a fost realizata in anul 1873 de un chirurg in Viena. De atunci, s-au dezvoltat multe metode de recastigare a vorbirii, inclusiv laringele artificial. Cateva dintre aceste dispositive timpurii au fost raportate ca producand sunete bune, dar problemele au aparut o data cu dispersia mancarii si a lichidelor in trahee si in plamani, producand in final pneumonia. Din vremurile timpurii, au fost inregistrate multe progrese pentru recuperarea vocii si azi exista trei mijloace majore de a crea o voce noua:

1.Vorbirea traheo-esofagiana cu proteza vocale

In toata lumea, metoda preferata pentru vorbire dupa o laringectomie totala este cunoscuta sub numele de vorbire traheo- esofagiana (vorbire -TE). Prin aceasta metoda, chirurgul, creeaza o deschidere (fistula -TE) prin peretele muschiului care separa traheea de esofag ( peretele -TE). Pentru a preveni trecerea mancarii si a lichidelor inapoi in plamani, o proteza vocala este inserata in deschidere. O proteza vocala este un tub in sens unic care permite aerului expirat sa treaca liber in esofag, dar care se inchide in timpul inghitirii pentru a preveni ca mancarea si lichidele sa nu intre in plamani. Pentru a vorbi, trebuie doar sa expiri in timp ce acoperi stoma si aerul din plamani va fi impins prin proteza vocala in esofag unde un "pseudo" sau o voce falsa este produsa. Cele doua importante beneficii ale acestei tehnici sunt reprezentate de faptul ca poti sa iti iei vocea noua destul de repede dupa operatie si calitatea noi voci va fi apropiata de vorbirea naturala.

2.Vorbirea esofagiana

Aceasta tehnica este inca practicata si functioneaza bine pentru multi oameni. Vocea este creata prin inghitirea aerului si apoi transferandu-l inapoi. De aici, un sunet ca un murmur este produs si acesta poate fi articulat intr-un limbaj ce poate fi deslusit. Nu toti cei care au suferit o laringectomie sunt capabili sa stapaneasca aceasta tehnica. Dar, daca reusiti , o sa aveti o vorbire "maini libere" in orice moment.

3.Laringofon

O metoda alternativa este aceea de a folosi un dispozitiv electronic vibrant numit laringofon. Acest dispozitiv este in general plasat pe gat sau in regiunea obrajilor si transmite vibratii auzibile in gura, care pot forma vorbirea.

Du-te la inceputul paginii